Oulun ammattikorkeakoulun rakennusmestari- ja insinööriopiskelijat suorittavat työturvallisuuskortin heti ensimmäisenä opiskeluvuonnaan. Rakennustekniikan opettajat hyödyntävät opetuksessa lisäksi Rakennusteollisuus RT:n tuottamaa työturvallisuuden opetusaineistoa.
Lehtori Juha Pennasen mukaan työturvallisuuden merkitys ymmärretään jo kohtalaisen hyvin. ”On olemassa tarkka lainsäädäntö siitä, miten turvallisuusasiat pitää erilaisilla työmailla hoitaa”, Pennanen sanoo. Hän hyödyntää opetuksessaan RT:n työturvallisuuden opetusaineistoa, joka on jaettu 21 aihealueeseen. Aineisto on noin 25 opetustunnin mittainen kokonaisuus, joka on tuotettu valmiiksi PowerPoint-dioiksi.
”Omaksuttavaa tietoa on valtavasti ja on mahdotonta muistaa ulkoa kaikkea. Kuitenkin opiskelijan pitäisi koulutustaustallaan ymmärtää tulevissa työelämän tilanteissa, onko asiat hoidettu oikein ja onko noudatettu määräyksiä. RT:n materiaalin ehdoton etu on se, että se on netissä kaikkien saatavilla. Aineistoon voi siis koska tahansa palata.”
Opettajan kannalta haaste on pysyä ajan tasalla uusimmasta tiedosta. ”Opettajana voin luottaa siihen, että RT:n aineisto on aina ajan tasalla.”
Opintoihin kuuluu muun muassa RT:n aineiston pohjalta tehtävä lakisääteinen työmaan kunnossapitotarkastus eli TR-mittaus.
”Opiskelijat tekevät TR-mittauksen oppilaitostyömaalla. Ennakkotehtävänä on perehtyä materiaaliin ja selvittää, miten havaintoja tehdään. Mittaus tehdään Congrid-sovelluksella.”
Opiskelijat suorittavat työturvallisuuskortin heti ensimmäisenä opiskeluvuonna. Aiemmin kortti suoritettiin vasta työnantajan toimesta. ”Nyt tämä kuuluu opintoihin ja on opiskelijoillekin motivoivaa, sillä kortti parantaa harjoittelupaikkojen ja työmaajaksopaikkojen saantia”, työturvallisuuskouluttajana toimiva lehtori Raimo Parkkila tietää.
Teksti: Kati Valjus
Kuvat: Mikko Törmänen
Alkuperäinen artikkeli on julkaistu rt.fi-sivustolla 9.4.2024.