Mittakirvesmiehenä Lujatalolla

  • Marko Metsäpelto
  • Ikä: 52
  • Koulutus: Ammattikoulu
  • Työtehtävä: Työntekijöiden pääluottamusmies, mittakirvesmies
  • Kotipaikka: Valkeakoski
  • Harrastukset: Vapaa-aika kuluu omakotiasujan puuhasteluissa kuten polttopuuhommissa ja talvisin lumitöiden parissa. Yhdistyksissä toimiminen kuuluu myös vapaa-ajan harrastuksiin. Perheeseen kuuluu vaimon lisäksi 13-vuotias mäyräkoira ”Turummurre Patu” jonka kanssa tulee käytyä kävelyillä. Lisäksi perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta, tytär ja poika, jotka asuvat jo omillaan.

  • 1988 rakennusalan opinnot alkavat Valkeakosken ammattikoulussa. Valmistuminen ajoittui juuri laman alkuun.

  • Töissä akaalaisessa rakennusliikkeessä armeijan alkuun saakka

  • Armeijan jälkeen kerrostalosaneeraustyömaalle kirvesmieheksi

  • Työkokemuksen karttuessa mittaaminen alkoi kiinnostaa ja siirryin mittakirvesmiehen tehtäviin.

  • 2005 Lujatalolle ja takymetrin kimppuun

  • 2006 lähtien mittaamista kerrostalo-, toimitila-, teollisuuslaitos- ja koulutyömailla

  • Jatkuvaa kouluttautumista työn ohessa, mm. Metropoliassa 2019 kun Lujatalo koulutti tietomallin käyttöä mittamiehille.

Mitä teet työksesi?

Ammatiltani olen mittakirvesmies, mutta olen nykyisin päätoimisesti Lujatalossa työntekijöiden pääluottamushenkilönä. Työhöni kuuluu paljon erilaisia tehtäviä, pääpiirteittäin työrauhan vaaliminen ja ongelmien ennaltaehkäisy.

Miten päädyit rakennusalalle?

Alle kouluikäisenä olin isän mukana rakennuksilla, ja pääsin naputtelemaan välillä nauloja ja ihailin telineillä työskenteleviä miehiä. Ammattikoulusta sitten valmistuin rakennusalalle. Mittakirvesmiehen tehtäviin ajauduin oikeastaan vahingossa 90-luvun alussa. Silloisessa timpuriporukassa tarvittiin hyväsilmäinen kaveri lukemaan papereilta pieniä numeroita. Nykyään mittakirvesmiehet katsovat lukuja tietokoneelta tai tabletilta.

Mitä mittakirvesmiehen tehtäviin kuuluu?

Mittakirvesmies vastaa talonrakentamisessa erilaista mittaustehtävistä, kuten rakennuksen korosta ja sijoittelusta tontille tai elementtien ja väliseinien paikkojen merkitsemisestä. Usein mittakirvesmies myös keilaa rakennettavan tontin louhinnan sekä massan vaihtomäärät. Lisäksi hän tekee tarvittaessa maanrakentajille pinnantasaus- ja leikkaussuunnitelmat.

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että mittakirvesmiehen tehtävä on hyvin digitaalista. Paperisista piirroskuvista on siirrytty tietomalleihin, joten mittakirvesmieheltä edellytetään tietomallien lukutaitoa. Nykyään useissa kaivinkoneissa on gps-ohjattu koneohjaus, joka perustuu tietomalleihin.

Tärkeimmät työkalut ovat tietokone tai tabletti ja takymetri. Vaikka mittakirvesmies edelleen työskenteleekin työmaalla muun henkilöstön kanssa, pitää työmaalta järjestää hänelle rauhallinen oma työtila tai huone, jossa hän pystyy tekemään tarkkuutta vaativia työtehtäviä. Lisäksi tarvitaan lukittava tila, jossa voi säilyttää laitteita kuten arvokasta takymetriä.

Toki edelleen tarvitaan myös sitä perinteisempää mittakirvesmiehen työkalupakkia, kuten erilaisia mittoja, iskuporakonetta moduulilinjojen merkkaamiseen, vatupasseja ja luotilankaa. Tehtävässä tarvitaan siis sekä perinteisiä kädentaitoja että digitaalista osaamista.

Suomessa ollaan digitalisoinnin näkökulmasta edelläkävijöitä tämänkin työtehtävän osalta. Monessa muussa maassa arkkitehdit tai rakennusinsinöörit tekevät mittausta, ja tämähän ei ole kovin tehokasta, kun mittaajaa pitää odotella erikseen paikalle. Oma ammattitaitoinen mittakirvesmies työmaalla tehostaa myös työaikaa, kun mittaukset voidaan tehdä heti paikan päällä ja kerralla oikein.

Millaista osaamista ja taitoja mittakirvesmiehellä mielestäsi on hyvä olla?

Alalla toimitaan myös mittamies ammattinimikkeellä ja tehdään samanlaista mittaustyötä kuin mittakirvesmiehet. Mittamiehillä ei ole kirvesmiestaustaa. He ovat voineet työskennellä eri alalla ja siirtyneet rakennusalalle kouluttauduttuaan mittamieheksi. Mielestäni muutaman vuoden kokemus raksatehtävistä on kuitenkin tärkeää. Tällöin on parempi ymmärrys siihen, miksi työmaalla tehdään tiettyjä asioita. Tähän ammattiin opitaan parhaiten työssä oppimalla.

Mittakirvesmiehelle myös sosiaaliset taidot ovat plussaa, sillä työpäivän aikana ollaan eri ammattiryhmien ja aliurakoitsijoiden kanssa tekemissä. Tärkeä kumppani on myös työnjohto.

Nykyään laitteet ja ohjelmat osaavat laskea hyvin. Erityistä matemaattista lahjakkuutta ei siis tarvita, vaikka tarkkuudesta ja kiinnostuksesta numeroihin on etua. Lisäksi työmaalla tehtävässä kuin tehtävässä on aikaiset aamuherätykset:  mittakirvesmies on usein työmaalla ensimmäisten joukossa ja työpäivät saattavat alkaa jo kello 6 maissa riippuen työvaiheesta.

Mistä olet erityisen ylpeä nykyisessä työssäsi? 

Olen ollut omalta osaltani ylläpitämässä Lujatalon hyvää mainetta fiksuna työnantajana. Olen myös erityisen ylpeä siitä, että yrityksessä kuunnellaan kaikkia henkilöstöryhmiä ja ongelmien ilmaantuessa löydetään yhdessä fiksu ratkaisu talon sisällä.

  • Lujatalo

    Tavoitteenamme on sijoittua kolmen vetovoimaisimman rakennusalan työnantajan joukkoon ja se, että henkilöstömme työtyytyväisyys on korkea. Panostammekin vahvasti henkilöstömme työhyvinvointiin ja viihtyvyyteen.

    Lue lisää Lujatalosta
Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä